3 mei 2013

Duizenden bewoners bijzonder belicht bij Rotterdam Noorderlingen

Op 27 maart werd deel twee van de fototentoonstelling 'Rotterdam Noorderlingen' feestelijk geopend en het nieuwe boek met de foto's aangeboden in de Centrale Bibiliotheek. In de reizende tentoonstelling en het boek tonen Linda Malherbe en Joop Reijngoud groepsportretten die zij de afgelopen jaren hebben gemaakt in Noord. Zoals de foto boven van Pakhuis De Aardappel en onder van de Gultepe Moskee.

Joop en Linda hebben eerder zo'n fototentoonstelling en boek gemaakt, maar dan van de Zuiderlingen. Nu hebben ze 101 portretten gemaakt van groepen in NoordHet eerste deel van Noorderlingen was in 2012 al te zien in o.a. Diergaarde Blijdorp en Bibliotheek Noord.

Op de openingsdag in de Centrale Bibliotheek.



Veel bezoekers waren op zoek naar... zichzelf. Mensen zien graag foto's van zichzelf, vooral in een omgeving waar ook anderen naar hen kijken.

Misschien sta je er zelf niet op, maar dan is het leuk om vrienden, kennissen, bekenden of een groep te zoeken waar je zelf deel van uitmaakt.

Voor en van alle leeftijden.


Uit het persbericht: Rotterdam Noorderlingen biedt een kennismaking met de mensen die wonen, werken, leren en recreëren in Rotterdam Noord. Joop Reijngoud en Linda Malherbe trokken twee jaar door de Rotterdamse wijken Oude Noorden, Agniesebuurt en Provenierswijk en portretteerden duizenden bewoners en ondernemers. De groepen zijn benaderd op basis van hun interesse: ze delen een woon- of werkplek, een opleiding, een beroep of een passie. Op iedere locatie is voor de gelegenheid een fotostudio gebouwd, waardoor de plaats en activiteit maar vooral de mensen mooi zijn belicht. Iedereen is aangesproken op iets waar hij trots op is.

Linda en Joop op een (kleine) groepsfoto. Vast met bewoners die figureren op één van hun bijzondere foto's.

Voor een echt Droste-effect: bewoner poserend voor 'zijn' foto (hoewel: hij figureerde zelfs op twee foto's). Zijn woorden: 'ik mag wel eens naar de kapper, want op die foto zie ik er veel beter uit.'

Bewust of niet, maar met dezelfde trui aan als op de foto!

Ha buurman. Zo'n opening is ook weer een mooi moment om bij te praten.

Voor Linda en Joop was het een leuk weerzien met al die mensen die ze gefotografeerd hebben. De toeschouwers waren erg enthousiast en er zullen veel complimenten zijn uitgedeeld.


Staan zij net zo gebroederlijk op de foto?

Er was een hapje en wat te drinken.

Joop vraagt aandacht voor het fotoboek dat te koop is.



Pinar Coskun die al eerder in ons weblog figureerde. Ook op zoek naar 'haar' foto?

Oud deelraadsvoorzitter Theo Eikenbroek zal in het boek wel heel veel bekende gezichten tegenkomen.

Toespraken horen bij een opening.





Het eerste boek werd officieel aangeboden aan de heer Gijsbers van het instituut voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed in Nederland. Het project is mogelijk gemaakt door Deelgemeente Noord, Havensteder, Woonstad Rotterdam en Gemeente Rotterdam.


Zou portefeuillehouder Ahmed Harika ook op een groepsfoto figureren?

Nog steeds vol enthousiasme over hun groepsportretprojecten. Naar we begrepen willen Joop en Linda zich nu storten op groepsportretten in Delfshaven.


De foto-expositie is nu te zien bij Humanitas Bergweg (Bergwegplantsoen 10) en hangt daar tot
15 mei. Daarna zijn de foto's te zien bij De Banier (Banierstraat 1) tot 1 juni.

Om dit bericht te beëindigen met nog drie prachtige foto's van 'Noorderlingen'. Boven: 't Klooster jongerenpanel, midden: Mevrouw Meijer, onder: Progresso Cabo Verde. De fototentoonstelling en het boek (kost € 24,95, ISBN 978-90-810602-0-2) bevelen we van harte aan. Klik hier voor meer informatie.




Foto's: Joop Reijngoud, Johannes Odé en Mick Otten
Tekst: Johannes Odé en Mick Otten