12 augustus 2013

Herontdekking van het Oude Noorden


Dit jaar worden verschillende drukbezochte wandelingen en fietstochten georganiseerd door het Oude Noorden en de Agniesebuurt. Voor mensen die er ooit woonden blijkt het een verrassende herontdekking. Maar voor velen is het een eerste kennismaking met Rotterdam Noord. 

We wandelden mee met historicus Aad Engelfriet en met de Nieuwe Noorden Tour.

De eerste tour dit jaar was die door Aad Engelfriet, een voormalig bewoner van het Oude Noorden: “Ik heb hier tot mijn tiende jaar gewoond en heel veel jaren later ben ik me gaan verdiepen in de geschiedenis van het Oude Noorden en geef de laatste jaren regelmatig historische rondleidingen.”


De wandeling start vanaf het pand van de RotterdamseSalon

Het pand ligt aan de Rechter Rottekade nr. 405-407.

Binnen vertelt Anja Berkelaar, bewoonster en organisator van de Rotterdamse Salon, over het historische pand: “Het is een wonder dat dit 18e eeuwse huis er nog staat. Het heeft het bombardement van 1940, de daaropvolgende brand en een granaat in het dak overleefd.”

Op oude foto’s laat Anja zien dat het pand in een rijtje van historische panden stond. De meeste daarvan zijn weggebroken. De reden? “Overijverig heeft de gemeente de panden laten slopen in verband met het mogelijke doortrekken van de A20 tot in de stad. Hiervoor zou de Rotte gedempt worden.” Aad Engelfriet weet dat voormalig burgemeester André van de Louw heeft kunnen voorkomen dat 405-407 gesloopt is.

Buiten zien we de nieuwbouw die aanleunt tegen het pand van de Rotterdamse Salon.

De plafond- en de muurschilderingen uit begin 18e eeuw en ook al het houtwerk is in originele staat behouden gebleven en is uniek in Rotterdam. De vermogende koopman Claes Langenberg - handelaar in onder meer huiden, kruiden en thee – liet het pand decoreren. Hij koos voor stoer rococo en liet de God van de Handel Mercurius, de Hoorn des Overvloeds en de hoed als Vrijheidsymbool schilderen.




Salonnière Anja Berkelaar runt sinds 2010 de Rotterdamse Salon in het oude huis. Ze organiseert tal van bijeenkomsten voor mensen die in Noord nieuwe plannen en activiteiten willen ontwikkelen 
Zie Agenda voor de vrijdenkende programmering van de Rotterdamse Salon.

Voor het huis is de Rotte gesplitst in twee armen. Oorspronkelijk liep de Rotte door naar het Weena.

Aad vertelt: “In 1941 is de Rotte vanaf dit punt verlegd om het puin van de gebombardeerde binnenstad af te voeren. Dat werd het Stokvisverlaat. De oorspronkelijke loop van de Rotte is pas veel later bij de bouw van de Pompenburg weer deels teruggebracht.” 

Wandelend loop je langs en over het water van de Rotte. 

De straten dragen namen die verwijzen naar het Landhuis Hof van Weena dat hier gestaan heeft.



De wandeling wordt vervolgd langs de unieke Hofbogen, het viaduct van de voormalige Hofpleinlijn, gebouwd in 1907. De toekomst van dit 1,9 km lange Rijksmonument is onzeker geworden nu de woningbouwcorporaties Havensteder en Vestia, die de Hofbogen in 2006 hebben opgekocht, geen geld kunnen steken in een algehele renovatie van dit gezichtsbepalende monument en het volgens recente berichten in de aanbieding willen zetten. 

Afgelopen mei werd hier nog de manifestatie het Langste Podium gehouden.

Achter een art nouveaux hekwerk aan de Vijverhofstraat 67 ligt het Hofje van Vrouwe Groenevelt. Een begijnhofje waar ook nu nog steeds alleenstaande vrouwen wonen. Het huidige Vrouwe Groenevelt's Liefdegesticht werd gebouwd in 1902.  

Bij testament bepaalde Geertruy Groenevelt (1739-1808), een bemiddelde Rotterdamse, dat een deel van haar kapitaal moest worden besteed aan een instelling voor bejaarde en ongetrouwde vrouwen. 


In 1815-’16 verrees het eerste hofje aan de Oostsingel. Na uitkoop door de gemeente, die de grond wilde voor stadsuitbreiding, verhuisde de instelling in 1865 naar de Weenastraat. Opnieuw vanwege uitbreidingsplannen moest het Liefdegesticht verkassen. B. Hooijkaas ontwierp het nieuwe hofje en enkele aangrenzende huizen aan de Vijverhofstraat.


Wandelend langs de oevers van de Noordsingel vertelt Aad: “De singels in Rotterdam zagen er niet zo mooi uit als nu. Ze werden oorspronkelijk aangelegd voor de afvoer van rioleringen en ze stonken destijds vreselijk. Via gemalen werd het rioolwater afgevoerd. Aanleiding waren de cholera-epidemieën die in de stad heersten.”

Aan de overzijde wijst Aad op het voormalige gerechtsgebouw van Rotterdam. Dit uit 1899 daterende gebouw geeft toegang tot de voormalige gevangenis. Het is één van de eerste cellulaire gevangenissen van Nederland, gebouwd in 1872. Het stond in die tijd eenzaam in de polder. Vele jaren later werd het complex ingebouwd door de stadsuitbreiding, het huidige Oude Noorden.

De poort van de gevangenis ligt verborgen achter het gerechtsgebouw.

Onder de naam Tuin van Noord wordt het monumentale gevangeniscomplex de komende jaren omgetoverd van een gesloten omgeving in een open en groen leefgebied waar je kunt wonen, werken en ontspannen.

Voorbij het gerechtsgebouw ligt de trambrug: Aad: “Hier reed vroeger de tram uit de Bergstraat over de Noordsingel. De oude trambrug is inmiddels vervangen.”


We lopen richting gerechtsgebouw. Er naast staat een hoog gebouw waar het Notarieel Archief van Rotterdam was gevestigd. Aad: “Mijn opa heeft hier de koopakte van zijn huis moeten registreren. Inmiddels zijn de documenten ondergebracht in het gemeentearchief.”


Tegenover het Notarieel Archief staat het Tweede Wereldoorlog-monument ter nagedachtenis van de RAF-vliegeniers die hun getroffen toestel lieten neerstorten op de Noordsingel, ter voorkoming dat omliggende huizen zouden worden getroffen. Hier worden op 4 mei nog ieder jaar kransen gelegd.



In de Gerard Scholtestraat wijst Aad op een kerkhaan op een gevel: “Dit is de haan van de klokkentoren van de Noorderkerk van architect B. Hooijkaas in de Jacob Catsstraat. Deze Nederlands Hervormde kerk werd in 1974 gesloopt.”


Aan de overkant staat het Heilige Geest huis, waar nu stichting Dona Daria, centrum voor vrouwen en emancipatie,  is gevestigd. Aad: "Vanwaar de naam Heilige Geest-Huis? Heilige Geest stond in de Middeleeuwen voor armenzorg. De Heilige Geest is één van de oudste liefdadigheidsinstellingen van Nederland."


"Het huis was bedoeld voor 13 oudere behoeftige mannen die proveniers (kostkopers) werden genoemd, personen die voor hun inwoning betaalden en daarom in een afgescheiden deel van het huis woonden. De proveniers, waarnaar de Provenierssingel is vernoemd, zijn de laatst overgebleven bewoners van één van de Rotterdamse Godshuizen die ooit opgericht werden door Graaf Alewijn Floriszn." 


De Heilige Geesthuizen stonden op de Hoogstraat, maar werden afgebroken. Alleen voor de proveniers werd rond 1900 dit nieuwe huis gebouwd dat tot 1972 dienst heeft gedaan. Gebouwd door de bekende Rotterdamse architect J. Verheul Dzn, die onder meer de verwoeste schouwburg heeft gebouwd.


Aad neemt ons mee naar het Pijnackerplein waar zijn opa woonde. “Hier speelde ik als klein kind. Het was één van de weinige pleinen in Noord. Het werd ontworpen door Gerrit Jan de Jong naar voorbeeld van Parijse pleinen die bedoeld waren als groene longen voor de stad.”



In de 1ste Pijnackerstraat komen we langs een ander oorlogsmonument: een gedenkplaats van drie verzetsstrijders die hier in 1942 werden geëxecuteerd.


Even verderop komen we bij de Museumwoning in de Jacob Catsstraat 23. Een woning met een authentiek dertiger jaren interieur. Tijdens deze trip was het museum gesloten.


Maar tijdens de Nieuwe Noorden Tour in juni, georganiseerd door Rotterdam Bycycle, konden we het Museum wel bezoeken en werden we rondgeleid door Lans Klein van de Museumwoning. Voor ouderen riep dit bezoek herinneringen op aan de woning van hun opa en oma. 



Qua inrichting en aankleding is de voor-tussen-achter woning zo veel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.


De Museumwoning is elke woensdagmiddag van 12.30 tot 17.30 uur geopend.



Terug naar de Historische wandeling met Aad Engelfriet. We lopen door naar de Zwaanshalskade, voorbij de bocht in de Rotte waaraan het Zwaanshals zijn naam zou hebben ontleend. Bij de voetgangersbrug over de Rotte  zien we de oorspronkelijke ingang van begraafplaats Crooswijk.  

Aad: “Vroeger werden de lichamen van overledenen per boot over de Rotte naar de begraafplaats gebracht. Dicht achter deze poort vind je de rijkste overledenen."

In de poort zijn sikkels, zandlopers en een opgebaarde dode te zien.

En dat Het Oude Noorden springlevend is met nieuwe initiatiefrijke ondernemers laat de Nieuwe Noorden Tour zien. Sinds juni dit jaar organiseert Rotterdam Bycycle deze ontdekkingstochten op de fiets en te voet naar verborgen plekken en panden in de wijk en vooral ontmoetingen met ondernemende Noorderlingen. Nieuwe Noorden Tour is een initiatief van Rotterdam Bycycle, Swan en Noord Bruist.



De belangstelling voor deze tours is overweldigend: op 6 juli stonden rond de 100 mensen in de rij op het Noordplein om deel te nemen aan de wandelingen van de Nieuwe Noorden Tour, waarbij ze vooral op bezoek gingen bij ondernemers rond het zwaanshals.

Winkeliers zoals wolwinkel Ja-Wol van Saskia de Feijter, waar je niet alleen wol kunt kopen, maar waar Saskia ook brei- en haakcursussen geeft.

Spam, de vintage winkel van Sandra Breuer en Marcel Niehof.  Waar je vintage uit de jaren '50 tot '80 kunt vinden. 

Whisky proeven in Whiskybase, een paradijs voor whiskydrinkers aan het Zwaanshals.

Of de SweatshopDeluxe op de Zaagmolendrift, die afgelopen juli de Swanwalk organiseerde: een tour langs tientallen bijzondere winkels rondom het Zwaanshals. Deze onderneming geeft jonge ontwerpers de kans om hun ontwerpen in productie te nemen. Gemaakt door mensen die om wat voor reden dan ook niet mee kunnen doen op de reguliere arbeidsmarkt.

Dit is pas het begin. Op 24 augustus organiseert de Nieuw Noorden Tours een nieuwe wandeling door het Oude Noorden met als startpunt het Noordplein. 

Op 14 september geeft Aad Engelfiriet tijdens de Open Monumentendag opnieuw een rondleiding door het Oude Noorden. De wandeling begint met een rondleiding door de gevangenis aan de Noordsingel en wordt vervolgd met een wandeling via historische plaatsen naar de Hildegardiskerk. 

En ook wordt op 14 september weer een Nieuwe Noorden Tour georganiseerd. Deze wandeling start ook vanuit de voormalige gevangenis.

Foto's en tekst: Johannes Odé