10 mei 2014

Gare du Nord gestart: kom eens biologisch en veganistisch eten

Na maanden voorbereiding is het eindelijk zo ver: Hans Kerveze en Pinar Coşkun van de stichting Proefhof en de kookstudio Kook Met Mij Mee openden op 25 april Bio Vegan Bistro Gare du Nord.

Het 100% biologische en veganistische restaurant is gevestigd in een oude DDR wagon op het voormalige Palace terrein in het Zomerhofkwartier in Rotterdam Noord.

Na het verlenen van de gemeentelijke vergunning, haalde Hans Kervezee zijn DDR wagon in februari naar Rotterdam. Zie ons bericht: DDR buffetwagon wordt veganistisch restaurant.

Na plaatsing op de rails is het interieur van de trein gestript om leidingen voor elektriciteit, water, gas en verwarming aan te leggen.

Je vraagt je af of het allemaal nog goed komt.


M&M techniek vernieuwt de elektrische bedrading en installaties.

Nieuwe techniek in oude treinwagon.


Het interieur is grotendeels in tact gebleven met de originele tekstpanelen. Het duurt even voor je aankomt...




De buitenkant van de wagon is meerdere keren overgeschilderd.

En kregen zijn originele kleuren weer terug.

Natuurlijk moesten waterleiding en afvoer aangesloten worden op het net.

Marcel Vroon van Binnenruimte en Marco de Bloeme ideefabricage verzorgden de complete herinrichting van de wagon.

Het originele meubilair wordt teruggeplaatst.

Klusjesman Arnout uit de Agniesebuurt kit alle ramen af.

De oude naam is weer teruggebracht

Met het aanbrengen van de naam van het restaurant zit het schilderwerk van de schilders er op.

 
En het restaurant heeft een huisnummer gekregen: Anthoniestraat 2


De compleet nieuwe keuken werd geïnstalleerd door Bouter & Kok.



De wagon trok al vóór de opening regelmatig belangstelling van buurtbewoners en relaties van Hans Kervezee.


Ching en Cathy bespreken de tafelindeling voor het eerste diner in de Bistro.

Hans plaatst de laatste tafel terwijl anderen voor schoonmaak en bevoorrading zorgen.

Pinar in haar nieuwe professionele keuken.

Hessam, die als buurtbewoner actief meewerkt aan de projecten van Hans en Pinar, bereidt de hapjes voor.

Er werd de dag van de opening nog koortsachtig gewerkt aan het monteren van het terras.


Je moet het terras dat je net hebt aangelegd natuurlijk wel even uitproberen.

Nog wat schoonmaken en..

geen smetje op de glazen: de laatste puntjes worden op de i gezet.

Op de dag van de opening zijn alle tafels gereserveerd.


Het is zo ver: 4 uur, de openingsborrel begint. Biologisch bier en andere biologische dranken worden geserveerd.

Felicitaties voor Pinar.

Voor sommigen is dit de eerste keer dat ze veganistische hapjes eten.


De missie van Pinar en Hans is het promoten van plantaardig voedsel en duurzaam leven.


Dat doen ze al met jaren met de Kookstudio Kook Met Mij Mee, waar scholieren, buurtbewoners en andere belangstellenden plantaardig leren koken.

Daarnaast hebben Hans en Pinar de biologische buurttuin Oogst Met Mij Mee opgezet in de Vijverhofstraat en voor de vergroening gezorgd in de Agniesebuurt: naast tonnen met fruitbomen is er 600 meter geveltuinen aangelegd met eetbare kruiden en planten, die worden onderhouden door buurtbewoners.


Op het groene terrein voor Gare du Nord worden nu onder beheer van Hans en Pinar biologische groente en kruiden verbouwd en zijn talloze fruitbomen geplant.

Tijdens de opening zijn buurtbewoners, vertegenwoordigers van woningcorporatie Havensteder, het opbouwwerkerk en ondernemers aanwezig.







Theo Coşkun, die een paar dagen geleden is benoemd als vice-voorzitter van de gebiedscommissie, in gesprek met Mieke Sandifort, kwartiermaker van de Nieuwe Banier. De Nieuwe Banier en Gare du Nord zorgen voor extra reuring in de Agniesebuurt.

Pinar geniet van de belangstelling.


Anja Berkelaar van de Rotterdamse Salon en bestuurslid van het Klooster in gesprek met Theo en de altijd actieve en ondernemende Ed de Meijer. Worden hier weer nieuwe plannen gesmeed voor Noord?



De allereerste officiële gasten van Gare du Nord hebben plaatsgenomen.

De bar van Gare du Nord.


Chef du gastronomie Pinar met chefkok Genaro nemen de laatste voorbereidingen door.

De kookruimte is beperkt, maar het lijkt de koks goed af te gaan.


De bezoekers van het restaurant worden verleid met zuiver plantaardig eten en drinken: dus geen enkel dierlijk product komt het restaurant binnen.

Ching en Mari zorgen voor de bediening.



Pinar en Hans zijn met hun initiatief genomineerd voor de Aardig Onderweg Award. Wil je op ze stemmen? Klik dan op Aardig Onderweg Award. Er kan t/m 15 mei gestemd worden. Op 16 mei worden de winnaars bekend gemaakt.

Hans en Pinar blijven vol nieuwe projecten: ze willen Food Festivals organiseren, waarmee ze niet alleen plantaardig voedsel op de kaart willen zetten, maar ook een trekker willen zijn voor Rotterdam Noord. De festivals moeten een echte belevenis worden, met openlucht films, muzikale optredens en een samenwerking met plaatselijke kunstenaars.

Gare du Nord is iedere dag geopend van 12 tot 22 uur.


De belangstelling is groot dus het is aan te raden om je lunch of diner te reserveren (010 2657236).
Klik hier voor de website van Gare du Nord. En hier voor nieuwtjes op hun facebookpagina.

Foto's en tekst: Johannes Odé