23 juli 2014

Telecombunker omgetoverd tot multifunctionele ruimte

Op 14 juni werd de 'Telecombunker' officieel geopend. De afgelopen maanden is door vrijwilligers hard gewerkt om van dit gebouw een multifunctionele ruimte te maken.

Misschien heb je het gebouw wel eens gezien als je van de Schieweg via de Vlaggemanstraat naar het Eudokiaplein wandelde. Een beetje verscholen achter een hek en een mooie grote populier. Het staat naast het Houweling Telecom Museum en gaat nu onder meer gebruikt worden als ontvangstruimte van het museum. Je wist niet dat daar een museum was? Het staat er al jaren en wordt gerund door een grote groep enthousiaste oud medewerkers van PTT en KPN. Klik hier voor een impressie van dit unieke museum.

De bunker ligt aan een plein dat gedeeld wordt met Stedin. Hierboven het plein, de bunker en op de achtergrond het transformatorgebouw van Stedin. Helemaal achteraan zie je woonhuizen aan de Troelstrastraat.

Hans Noordhoek, bestuurslid en eigenlijk wel zo'n beetje de coördinator van het museum: Onze doelstelling is het bewaken van het telefonie erfgoed van het Telefoondistrict Rotterdam. Dit is ten opzichte van de rest van Nederland een unieke collectie, omdat Rotterdam als enige district het telefoniesysteem van Ericsson gebruikt en de rest van Nederland voornamelijk het Bell systeem gebruikte. We hebben heel veel unieke stukken die misschien niet kostbaar zijn maar wel onvervangbaar. In ons museum zijn 17 werkende oude telefooncentrales te zien.


De genodigden werden verwelkomd en kregen een keycord. Weet je waar je bij hoort.

Hans: Een tweede doelstelling is om 25 gepensioneerde mannen en vrouwen tussen de 63 en 91 jaar een wekelijkse mogelijkheid te geven tot het uitoefenen van hun hobby: 'oude telefonie van het Telefoondistrict Rotterdam'. Dat de sociale contacten tussen de vrijwilligers net zo relevant zijn als de techniek is wel duidelijk. Alle personeel en oud KPN medewerkers verenigingen vallen onder Personeelverenigingen KPN. Het museum valt onder verantwoordelijkheid van de Vereniging Oud Medewerkers KPN Regio Rotterdam (VOMKPN RR) en alle vrijwilligers zijn ook lid van deze vereniging.

Meteen een soort reünie en praten over de goede oude tijden bij PTT en KPN.


De start werd verricht door Co van Schaik, PR-man van het Telecommuseum.

Na een woord van welkom aan de circa 80 aanwezigen, konden we de bunker in voor de officiële opening.

Hans: Het ontbrak het museum aan een goede ontvangstruimte. Het vrijkomen van de bunker was een prima mogelijkheid tot uitbreiden en na bemiddeling van de wijkagent en de deelgemeente Noord heeft KPN ons toegestaan de bunker om te bouwen tot ontvangst- en ontmoetingsruimte. Vijftien vrijwilligers hebben 6 maanden lang twee dagen per week keihard gewerkt om er iets prachtigs van te maken.

Cor de Jong, bestuurslid van de PVKPN (PersoneelsVereniging KPN) mocht de officiële openingsdaad verrichten. Lees nog maar even goed waar deze bunker voor werd gebruikt, want de toegang werd rücksichtsloos door Cor geopend.

Achter de papieren 'openingsdeur' stonden Carla Merkens en andere dames klaar met een drankje.



Wat meteen opviel was hoe groot het gebouw binnen was, veel groter dan je aan de buitenkant zou verwachten. Het ziet er prima en eigentijds uit en dat in een bunker!

Hans: In de oorlog hadden de Duitse soldaten een onderkomen gevonden in de centrale maar ze voelden zich daar niet veilig. Daarom is besloten om op de binnenplaats een bovengrondse bunker te bouwen inclusief kleine schuilkelder. Na de oorlog heeft dit gebouw gediend als brandweerpost, gymnastieklokaal, opleidingslokaal, magazijn en personeelsvertrek.

Ook voor mensen met een rollator is de bunker ruim genoeg.

Van een drankje en hapje voorzien: klaar voor de toespraken.

Cor de Jong prees de inzet van de vrijwilligers van de PVKPN. De personeelsvereniging heeft ook € 500 gedoneerd voor de verbouwing.

Er werd een langere toespraak gehouden door Jan van Werkhoven, voorzitter van de VOMKPN (Vereniging Oud Medewerkers KPN). Hieronder is een deel van zijn toespraak opgenomen. Daarin wordt nog eens duidelijk wat dit voor een bunker is, hoe het er zo mooi uit is komen te zien en wat de bedoeling ervan is.

Het gebeurt niet elke dag dat u een bovengrondse bunker uit de Tweede Wereldoorlog kunt bezoeken. Deze bunker is gebouwd in 1942 en gebruikt door de Duitsers en KPN. Bouwtechnisch nog in uitstekende staat, maar niet meer in de originele, nadat een aantal vrijwilligers met grote inzet het gebouw onder handen hebben genomen.


Penningmeester Heinz Breuer test of hij waar voor zijn geld heeft gekregen.

Frappant is dat het gebouw 72 jaar oud is en in 72 dagen door vrijwilligers met een gemiddeld leeftijd van 72 jaar is gerenoveerd! Het heeft een behoorlijke periode geduurd voordat wij de Duitsers en KPN uit het gebouw hebben kunnen verdrijven. Dit zonder geweld. De Duitsers hielden zich hier bezig met het afluisteren van telefoons in de centrale.

Het opknappen verliep niet geheel vlekkeloos. Met name de sanitaire voorzieningen waren niet te gebruiken; alles was verstopt. Met ware doodsverachting en ‘lease’laarzen werden de voorzieningen hersteld en uitgebreid. Volgens ons hadde de Duitsers dat op hun geweten. Ook hadden zij de kelder vol water laten lopen als een vorm van ‘verschroeide aarde’. Dit was namelijk het enige water dat aanwezig was…

Ook was het noodzakelijk de gehele verlichting en electrische voorzieningen te vervangen. Alles is op dit moment volgens de voorschriften opnieuw geïnstalleerd. Waar wij als projectgroep ook bijzonder trots op zijn, is de geïnstalleerde keuken met apparatuur. 


Het museum moest een keuken ontberen; de bunker heeft er nu één met alle nodige voorzieningen.

De bunker die wij als multifunctionele ruimte hebben ingericht, is een welkome aanvulling om ons museum verder te promoten. Een aantal afdelingen van KPN heeft inmiddels toegezegd om hier werkoverleg te houden, met gelijktijdig een bezoek aan ons unieke museum. 

Tot slot wil ik als projectleider van de bunker alle klussers bedanken voor hun geweldige inzet. Ook wil ik de sponsors van de gebiedscommissie Rotterdam Noord en de PVKPN bedanken voor hun financiële bijdrage. En niet te vergeten KPN om dit nieuwe onderkomen 72 jaar lang te mogen gebruiken.

Cor feliciteert Jan met de Telecombunker als nieuwe aanwinst voor het museum.


Tijdens het opknappen van de bunker is door André Eekhout (88 jaar!) gewerkt aan een boekje dat een beeld geeft van de geschiedenis van de telecommunicatie. Het boekje heet ‘Van rooksignaal tot digitaal’ naar een reeds bestaande expositie in het museum.

Het boekje is bedoeld als uiting van respect voor alle vrijwilligers en hun inzet van en voor het Houweling Telecom Museum. Voor iedere vrijwilliger was er een exemplaar. Hans Noordhoek kreeg van André het eerste exemplaar.

Hans: Het museum is gevestigd in een nog in dienst zijnde telefooncentrale in Rotterdam Noord, sterker nog een groot deel van de technische museale objecten zijn een onderdeel van het gebouw. Aangezien KPN er naar streeft zoveel mogelijk gebouwen af te stoten, is het bestaan van het museum daarvan afhankelijk. Als we het pand moeten verlaten, betekent dat waarschijnlijk het einde van dit unieke museum. Dat is dan ook direct de reden dat het museum nu naar buiten treedt: om bekendheid te verwerven om bij een eventuele verkoop van het gebouw steun te kunnen vinden bij overheid, gemeente en sympathisanten. Het museum is daarom ook medeoprichter van de Stichting Telecommunicatie Erfgoed Nederland, die onder andere als doel heeft om collecties van musea in moeilijkheden te redden.

Meteen even lezen. In het boekje leer je:
  • Dat telecommunicatie wereldwijd inmiddels de grootste industrietak is.
  • Dat Bell de telefoon niet heeft uitgevonden.
  • Dat Napoleon zijn overwinningen mede te danken had aan een nieuw luchttelegraafsysteem. En nog veel meer.
De door de Vereniging Oud Medewerkers afdeling Den Haag aangeboden 'Dracaena massangeana' heeft aardig wat zon nodig. De aanbieder lijkt te zeggen: wel goed voor zorgen hè!

Ondertussen is Cora Noordhoek hard aan het werk in de keuken.

Nog meer lekkers.

Accordeonist Arcadie zorgde voor muzikaal vertier.

Overigens was voor de Telecombunker in de plannen voor de herontwikkeling van Bergpolder-Zuid een horecafunctie bedacht, als onderdeel van de 'Energiehof'. Wie weet hoe de museumvrijwilligers het in de toekomst gaan uitbaten...

Ook nog ruimte voor een kantoor in de bunker.


Daarna konden liefhebbers het museum in. Voor een virtuele rondleiding kun je het eerdergenoemde  blogbericht bekijken. Maar het is natuurlijk nog veel leuker om zelf eens op een dinsdag (tussen 9 en 15 uur) bij het museum langs te gaan. We kunnen je verzekeren dat het enthousiasme van de vrijwilligers aanstekelijk is!

Foto's en tekst: Mick Otten