27 november 2014

Bergwegplantsoen: verenigde buurtbewoners maken het tot park, speeltuin en natuurplek


Noord wordt vernieuwd: was het in ons vorige blogbericht het opknappen van de Spoor- en Provenierssingel, kort daarna ging symbolisch de eerste schop in de grond bij het Bergwegplantsoen.

Het Bergwegplantsoen is - of eigenlijk was - een anoniem stukje groen in het Liskwartier, naast Humanitas Bergweg. Buurtbewoners ergerden zich aan dit 'poepveldje' en wilden er iets bijzonders van maken. Zij verenigden zich in het Bergweg comité. Het plantsoen moest een combinatie worden van park, speeltuin en natuurreservaat.

Een overzicht van de plannen.

Een aantal bewoners van Humanitas Bergweg zat er meteen vanaf de start van het feest ter ere van de herinrichting op 4 oktober. Het was heerlijk weer!



Voor hen wordt het een leuk plantsoen: groener en levendiger.

Voor hem wordt het Bergwegplantsoen speeltuin.

Martine Wagner, actief bewoner: Vandaag is de aftrap van de herinrichting van het Bergwegplantsoen. Het initiatief is ongeveer een jaar geleden ontstaan doordat buurtbewoners zich ergerden aan het feit dat  het meer een poepveld was dan een plantsoen. Toen zijn we bij elkaar gekomen en zijn met steun van allerlei mensen en organisaties tot deze herinrichting gekomen. 

Martine: Er komt een pad, beplanting en een speelplek voor kinderen en daar zijn we natuurlijk heel blij mee.  Het is een fysieke en sociale herinrichting. Bewoners raken zo meer bij hun wijk betrokken.

Martine bedankte een heleboel buurtbewoners en organisaties. Teveel om op te noemen, want zie hier de waslijst. Ere wie ere toekomt.

Zoals voormalig opbouwwerkster Laurie Hermanns (op de rug gezien).

Jagat droeg ter opluistering een gedicht voor.

Uiteraard was Thomas Roskam, voorzitter van de  gebiedscommissie Noord aanwezig. Thomas: Als gebiedscommissie pleiten wij voor bewonersparticipatie. Deze groep bewoners is een voorbeeld voor heel Noord, hoe je samen een stuk van je wijk kan oppakken en beter kan maken.

Thomas' flitsende schoenen met een design van de inmiddels beroemde Markthal, van de hand van Arno Coenen en (zijn zus) Iris Roskam, trokken de aandacht. Wel passend bij de vergroening van het plantsoen.

Schoppen in de grond. Gelukkig - vooral voor de schoenen van Thomas - was het geen modderveld.

Ook de jeugd spitte symbolisch.


Anja achter de tafel met erg lekkere en prachtig ogende hapjes van Safrane & Cinnamon.




En als je zelf niet komt voor een hapje, dan komt Anja naar jou.

Ook lekker die suikerspin.


Er wordt ook gedacht aan een kunstwerk voor het plantsoen en vandaag kon iedereen zijn of haar voorkeur voor een bepaald type kunstwerk aangeven.

Kunstenaar Jan Wagner (vader van Martine) lichtte de voorselectie toe.

De voorkeur was duidelijk: voor een kleurrijk beeldhouwwerk à la het werk van Niki de Saint Phalle. Wat en of er een kunstwerk gaat komen, is nog niet bekend. Daar zijn de bewoners nog mee bezig.


In het begin zorgde de Orgelman met zijn draaiorgel voor de muziek.


Daarna kon iedereen zelf muziek leren en gaan maken bij de workshop djembé.

Onder leiding van buurtbewoner Hans de Vries van Africa Percussie (ook Hans hebben we eerder ontmoet bij Echte Helden).


Lekker trommelen en meegenomen worden op het ritme.

Twee trommels worden tegelijkertijd en met veel plezier bespeeld.

Mooi zoals zij al het blauw op elkaar heeft afgestemd.


Ook actief buurtbewoner Yvette werd door Cineac Noord geïnterviewd. Zij laat haar honden hier vaak uit, maar ruimt de poep wel op. Er hangen al poepzakjes om het op te rapen en er komen nog meer vuilnisbakken.

De 'doggy bags'.


De al eerder in het plantsoen aangelegde buurtmoestuin Bergwegplantsoen ziet er spannend uit. Een beetje oerwoud in de stad. Niet alleen groen en kleurig, maar er kan ook worden geoogst! Daniël Opbroek, de oprichter van de tuin, wandelt er doorheen. Hij is ook betrokken bij de Vredestuin bij de Luchtsingel (daar komen we nog een keer op terug) en de eerder opgerichte Gandhituin.

 
Van een andere tuin maar veelal wel met dezelfde actieve bewoners. Ze mochten niet ontbreken: Karin Padmos en de Hof van Noord. Met groente uit eigen nutstuin. Zo'n formaat courgette zie je niet elke dag.

Ook Martine Wager waren we daar al eerder tegengekomen als actief tuinier tijdens de Geluksroute.

En er waren meer groentes en kruiden te koop uit de nutstuin aan de Gordelweg.



De ene rozemarijn is de andere niet. Even ruiken of het lekker veel aroma heeft.

Nog niet helemaal los, maar er werd goed verkocht (voor de kas van de vereniging!).

Yvette: We hebben leuke, kleurige beplanting bedacht en wat heuveltjes. En een speeltuin. De gemeente heeft toen 'vies spelen' bedacht: er komen houtsnippers en een bossage waardoor de kinderen er niet makkelijk uit en de honden niet in kunnen. Een plek om te ravotten en lekker vies te worden dus!.

Directeur Humanitas André de Jager, rechts in beeld, werd ook hartelijk bedankt voor zijn inzet voor het nieuwe plantsoen. Humanitas Bergweg is nauw betrekken bij al het wijkgebeuren en fungeert vaak als centrum voor allerlei activiteiten in Noord, zoals bijvoorbeeld de Denksportdagen.


Later was er een optreden van de lieftallige Ukuladies. Hier nog niet compleet, maar door een ander evenement die middag hebben we hun optreden helaas gemist. Maar wil je ze compleet zien, zie dan ons bericht van de Geluksroute.

Eind november en het ziet er een stuk herfstiger uit.

Er is en wordt hard gewerkt om het plantsoen zijn nieuwe gezicht te geven. Kinderen kunnen straks lekker klimmen en klauteren op boomstronken die zijn neergelegd. In het kader van 'vies spelen'.

Ook is er een meerpersoons schommel geplaatst.

Grasmatten worden geplaatst. Het lijkt haast wel een biljartlaken.



De buurttuin van het plantsoen ziet er nu wat rommelig uit, maar dat komt straks in de lente weer helemaal goed.

Op de Facebook-pagina van het Bergwegplantsoen kun je de verdere ontwikkelingen volgen.


Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten en Cineac Noord (met dank voor de tekst van de interviews)