19 juni 2015

Liskinderen in beeld onthuld op wijkfeest Liskwartier


Afgelopen zaterdag werden op een door de Bewonersorganisatie Liskwartier georganiseerd wijkfeest twee spandoeken onthuld met het thema: 'Liskinderen in beeld'. Hier volgt een bericht over dit fotoproject en het wijkfeest.


De Bewonersorganisatie Liskwartier kwam bij ons vorig jaar met het idee om kinderen in het Liskwartier te fotograferen. Niet alleen de kinderen die er wonen, maar ook die er op school zitten of er komen spelen. Dus nodigden we kinderen op het (vorige) wijkfeest van 8 november uit om zich te laten fotograferen met hun favoriete voorwerp: een knuffel, speelgoed, huisdier, voetbal, boek of wat dan ook.


Op dat wijkfeest hebben we 30 kinderen in een daarvoor in de Vrije Ban ingerichte studio gefotografeerd. Een hele belevenis want heb je het ene halfuur niets te doen, staan er het volgende moment 10 kinderen klaar om gefotografeerd te worden! Daarbij hadden we beloofd dat we ze meteen een geprinte foto zouden meegeven! De kinderen vonden het duidelijk erg leuk en bleven doorgaans geduldig wachten tot ze aan de beurt waren.


Met de foto's zouden we twee spandoeken gaan maken ter vervanging van de compleet verkleurde exemplaren die hingen op het Koningsveldeplein, maar ook een mobiele foto-expositie. Voor die expositie hadden we nog veel meer foto’s nodig. Joke Verkerk, bestuurslid van de bewonersorganisatie, heeft daarop de basisscholen in de wijk benaderd. De Imeldaschool en de Juliana van Stolbergschool wilden graag meewerken. In maart hebben we op beide scholen weer onze studio ingericht en daarbij zo’n 120 kinderen gefotografeerd.


Meisje met beer of beer met meisje?

Het werd een schattige optocht van leuke koppies, kleurrijk in meerdere opzichten, met allerlei favorieten. Hoewel niet alle kinderen met een favoriet van thuis kwamen - het werd dan door hen uitgezocht speelgoed of een boek van school - zagen we toch veel bijzonders. De kinderen kwamen met voetballen (nog steeds de favoriet van jongens maar ook van een paar meisjes), poppen, knuffels, dierfiguren, spelcomputers, auto’s, (kleur)boeken, mobieltjes, tablets, muziekinstrumenten en nog meer.


Soms ook met iets bijzonders, zoals een ingelijste foto van haar overleden opa (foto boven), een geboortefoto van hemzelf of helemaal als prinsesje verkleedt. In ieder geval volop keus voor de spandoeken, waarop 'maar' 12 kinderen zouden komen.


Het viel ons op hoe gedisciplineerd de kinderen in het algemeen waren. Er waren natuurlijk uitzonderingen die echt niet stil konden zitten.

Een paar dagen voor de onthulling zijn we de spandoeken op gaan hangen. Eigenlijk wilden we de oude spandoeken vóór de nieuwe hangen, zodat die weggetrokken konden worden ter onthulling. Ze bleken alleen zo sterk verweerd en vies te zijn, dat we dat maar niet hebben gedaan.  

Dus hingen ze eigenlijk al open en bloot vóór de officiële 'onthulling'.

Het bijzondere van dit project is dat het een aardig tijdsbeeld oplevert. Afgezien van de kleding en haardracht van de kinderen: wat was de favoriet van kinderen in 2014/2015? Eigenlijk zou je het om het jaar opnieuw moeten doen. 

Langslopende kinderen vonden het leuk. Wat doet Noah op dat ding? Noah - op het spandoek met koptelefoon op - bleek voor veel kinderen een bekende.


Zaterdag was het dan zover: wijkfeest en onthulling.


Liselotte de Haan, vice-voorzitter van de Gebiedscommissie Noord, heette iedereen welkome en vertelde kort over het fotoproject.


Daarna nodigde zij iedereen uit om even mee te lopen om de spandoeken te bekijken.

Daar hebben we als 'onthullingsmoment' een groepsfoto gemaakt van de aanwezige kinderen met de spandoeken op de achtergrond.

Samen met Liselotte en Joke op de foto.


Bijna alle Liskinderen die we hebben gefotografeerd bij elkaar. De foto's komen op een mobiele foto-expositie, die op verschillende plaatsen in Noord te zien zal zijn.

Met dank aan alle kinderen die zich lieten fotograferen, de Bewonersorganisatie Liskwartier voor het initiatief voor dit fotoproject (en de verdere ondersteuning), de scholen voor de goede samenwerking en de Gebiedscommissie Noord voor de sponsoring van dit bewonersinitiatief.

Speeltijd! Er was een spectaculaire klimwand.


Uiteraard was aan alle veiligheidsvoorschriften voldaan, dus eerst stevig in de gordels.

Pap, ik vind het eng! Het was dan ook behoorlijk hoog en wie herinnert zich als kind niet de eerste keer springen van de hoge springplank in het zwembad.

Pap: Doorgaan en niet naar beneden kijken. Het gaat goed!


Stoer! Opteert voor een gastrol in de volgende James Bond film.

Tot aan het einde van het feest bleef de belangstelling groot.

Er traden dansgroepen op van Het Danskantoor, 'de leukste dansschool van Rotterdam Noord'.

Dit zijn de meiden van streetdance 8+.


Melanie Dijksma, oprichtster van Het Danskantoor, dansdocent, choreografe en danseres, spreekt haar meiden toe.

Melanie: De meiden zijn keiharde werkers met heel veel lol. Ze dansen elke vrijdag van 18 tot 19 uur.


Het meisje rechts leek niet helemaal overtuigd van hun eigen optreden.

De krokodil. Een leuk divers springkussen met gangen en glijbanen.


Geen springkussen = geen kinderfeest.





De kids van kleuterdans/kleuterballet dansen de poppendans. Zij oefenen maar liefst elke woensdag en vrijdag.






Tutu uit, sokken weer aan.




Helaas was de groep van 'modern kids' niet compleet en heeft Nina heel stoer in haar eentje gedanst. Elke dinsdag is er moderne dansles voor kinderen.




Even de net gemaakte foto's of films over en weer bekijken.

Nog meer lolly liefhebbers.

Ook voor drinken

en chips was gezorgd.

En popcorn.

Mariam Tahtah, participatiemakelaar (voorheen heette dat opbouwwerker) van Dock, lust ook popcorn, maar wat te doen als je je handen vol hebt?

Fleurige creaties laten schminken op hand

en gezicht.



Melanie: Deze streetdance 6+ meiden werken heel hard, met veel lol en flauwe grapjes. Op hun dansles op vrijdag van 17 tot 18 uur is het elke week weer een dolle boel. 






Het danskantoor werkt samen met het jeugd cultuurfonds. Het jeugd cultuurfonds wil dat alle kinderen in Nederland zich kunnen ontwikkelen in minstens één kunstdiscipline. Het fonds zorgt ervoor dat kinderen tussen de 4 en 18 jaar uit een gezin met een inkomen lager dan het minimum inkomen ook kunnen dansen.




Wendelien Lans (rechts zittend op de foto), samen met Joke de drijvende kracht achter de bewonersorganisatie, zit even bij te komen en te genieten van het wijkfeest.


Je kon een bloemstuk maken.

Ook jongens vonden dat leuk om te doen.



Vaak aanwezig waar aan sport wordt gedaan: Virginia Wolff van de gemeentelijke dienst Sportstimulering Noord. Ze wilde eens een heel andere haardracht. Dat is wel gelukt: spannend, een beetje Mad Max-achtig.

Nog zo'n mooie haarcreatie.


Als afsluiting van het feest traden de 'dames van modern' op.


Melanie: Ze vormen samen een hele veilige en fijne groep. Ze ontvangen nieuwe leden met open armen en geven zich helemaal, elke les (vrijdags van 19 tot 20 uur) weer.





Sommige ouders hadden ook hun kind graag op het spandoek teruggezien. Wij hangen er graag nog een aantal spandoeken bij!


Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten