22 september 2015

Langste Podium festival voor derde keer op rij


Voor de derde keer op rij organiseerden de Vrienden van de Hofpleinlijn het Langste Podium festival. Op 29 augustus kon je in en bij de Hofbogen genieten van muziek, optredens, workshops, demonstraties en exposities.

Dit jaar werden we zeer toepasselijk welkom geheten en toegefloten door conductrices van de ZHESM, de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij. De ZHESM, een voorouder van de NS, legde over de Hofbogen de eerste elektrische spoorweg aan in Nederland.


Het Langste Podium wordt door de Vrienden van de Hofpleinlijn georganiseerd om publiciteit te geven aan het langste rijksmonument van Nederland.

Op het Eudokiaplein heette Guido de Groot, mede-organisator van het Langste Podium, iedereen welkom.

Daarna vertelde Wendelien Lans, de drijvende kracht achter het Langste Podium en Vrienden van de Hofpleinlijn over de nieuwe Hofplein-kroniek. In de kroniek wordt de historie en de (mogelijke) toekomst van Hofpleinlijnlijn uitvoerig beschreven.

Zij gaf gebiedscommissievoorzitter Thomas Roskam een 'proefdruk'. Thomas heeft het voorwoord van de kroniek geschreven en las die voor als toespraak:
... Mijn persoonlijke geschiedenis met de Hofpleinlijn is beduidend korter. Toen ik in ‘98 in Rotterdam kwam wonen zag ik het als een blokkade om snel van het centrum naar de Agniesebuurt te gaan, stomme muur. In die tijd heb ik de Hofpleinlijn in vergane glorie leren kennen; eerst als bezoeker van Tocado’s poppodium waar de muziek goed was en de flesjes Hertog koel. Het Boogje daarentegen was een vochtige ruimte met een vloer van aangestampte stenen en een bijpassend toilet. Later leerde ik de bogen van boven kennen als forens, waarbij het station Hofplein mijn vertrouwde morsige halte was.


Met de flyer in de hand wist je waar je deze middag moest zijn.

Wat is er in de afgelopen jaren veel veranderd aan de Hofpleinlijn. Tegenwoordig zie ik een gebouw waar je een Renaissance in wording kunt aanschouwen. Geen muur maar een gebouw waar mensen zich, ieder op hun eigen manier, verbonden en betrokken bij voelen. Waar iedere boog een andere beleving biedt, van sport tot ambachtszaken. Met de huidige opleving van de ambachten lijkt de cirkel van ontwikkeling onder de bogen rond....

In alle rust en concentratie beet vervolgens Anton Boels van T'chai school Wen-Ti het spits af met een t'ai chi demonstratie.


Een enkele bezoeker (rechts achterin) liet zich verleiden om mee te doen.

Net als vorig jaar trad Kawienbi op met lekker opzwepende djembé.

Gratis vermaak bij het eten van een Vietnamese loempia; het Langste Podium kost de bezoeker niets. 

We lopen van zuid naar noord langs de Hofbogen en komen als eerste de dansgroepen van Het Danskantoor tegen op het Ammersooiseplein.


We zagen de meisjes al eerder optreden op het wijkfeest van de Bewonersorganisatie Liskwartier.

Je kon er wat fruitigs eten en drinken.


Om de hoek, in Vijverhofstraat 60 en 62, komt een winkel waar je LP's kunt kopen. Daar werd een Kinder DJ workshop georganiseerd, waar je je eigen moddervette plaatjes kunt draaien, spinnen en flippen!

Bij Man Met Bril Koffie op Vijverhofstraat 70 kon je (uiteraard) heerlijk koffie drinken.

Onderwijl luisterend naar chansons van Carolina Federbusch.  Met een beetje fantasie waanden we ons in Parijs.

Parijs heeft overigens zijn eigen Hofbogen, waarop een park is aangelegd.

Bij Holland Vespa Tours trad Yacumba op. We kwamen ze al eerder tegen bij het wijkfeest van Bewonersorganisatie Bergpolder in juni dit jaar.


Ze trokken aardig wat belangstelling met hun muziek en enthousiaste optreden.


Het goede voorbeeld deed te weinig volgen, maar het verhoogde hoe dan ook de feestvreugde.

Even verderop bij meubelmakerij Elok trad violist Mitra Muijen op.


Zij probeerde trompet te spelen, maar kreeg er geen noot uit. Tot Marcus Booisma, eigenaar van Elok, het voordeed en zowaar: ook zij kreeg er muziek uit.

Waar vorig jaar nog flamenco school Rosa de Compás haar studio had in de Vijverhofstraat 112, is daar nu de school voor Tai Chi Chuan gevestigd.

Stefan Diderich, eigenaar en docent van de school, leidt de demonstratie.

Zo kwam je bij het Langste Podium twee maal met Tai Chi in aanraking, zij het van verschillende 'scholen'.


Op dezelfde lokatie konden we toch nog een flamenco les volgen, die werd gegeven door Maria La Serrana.


Ina Chabot van de Gebiedscommissie Noord legt het dansen vast.

Sommige bezoekers hielden afstand en lieten zich niet overhalen binnen te komen.

Voor deze leuke modelspoorbaan op Bergweg 31B moest je wel naar binnen om alle bijzondere details te zien. Dit getrouwe model van de Hofpleinlijn is gebouwd door leden van de Haagse Modelbouw Club.


We krijgen een foto te zien van een wagon die oorspronkelijk op dit traject reed. Er wordt geprobeerd de wagon naar Nederland te halen, hem te restaureren en op het dak van Station Hofplein te krijgen.

Leo Buitelaar (links op de foto) vertelt over de voormalige spoorlijn. Van één ding kun je zeker zijn bij modelbouwers: er wordt altijd met heel veel enthousiasme over hun hobby en dat wat ze nabouwen verteld.

Zo zag Station Bergweg er uit vóór 1960. Niet het meest smaakvolle ontwerp.

Aansluitend konden we een bezoek brengen aan het echte station. Het huidige station van de hand van de bekende architect Sybold van Ravesteyn wordt helemaal gestript voor een nieuwe exploitant. Gijs van der Kleij (midden op de foto), procesmanager voor Hofbogen BV, vertelt wat er allemaal wordt gedaan aan het station.

Na voltooiing van de renovatie van Station Hofplein, zijn nu het dak en dit station aan de beurt. Zie hier de gestripte binnenruimte: klaar om waterdicht te maken.

In het trapportaal naar het vroegere perron zaten nog tegels van een kunstproject, dat onder leiding van atelier Ben Hosman in december 2003 is aangebracht.


Johannes en Wendelien Lans in gesprek met Marije Faber, directeur van Hofbogen BV (links op de foto) en Monique Pluimers-Wolbers van Centreprojecten (2e van links), dat in opdracht van ProRail de renovatie van het dak uitvoert.

Johannes pleitte er namens de Vrienden van de Hofpleinlijn voor de tegels van het kunstproject te behouden. We hoorden dat ze helaas niet zonder beschadiging konden worden verwijderd (en dus waarschijnlijk allemaal zijn verdwenen). De vraag rijst waarom ze eigenlijk niet konden blijven zitten, want zou het voor de nieuwe bedrijfsbestemming storend zijn?


Ook de portalen van de bovenleiding gaan verdwijnen. Wendelien brak nog eens lans om er in ieder geval een paar te behouden. Ze kreeg te horen dat dat alleen mogelijk was als iemand ze zou sponsoren, want ze moeten hoe dan ook tijdelijk weg voor de renovatie van het dak. En ze daarna gaat onderhouden, want Hofbogen BV ging dat niet doen.


Gebiedscommissie, Hofbogen BV, ProRail, gemeente en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (in willekeurige volgorde): het is toch vreemd een gebouw de status van rijksmonument toe te kennen, om daar vervolgens alleen nog maar het casco van overeind te houden?

De Ukuladies: zoals altijd om vrolijk van te worden.


Bij de Urban Bakery, Voorburgstraat 217-219, trad ook singer-songwriter Agnitha Hoek op.


Ze waren eigenlijk al klaar met optreden, maar speciaal voor ons pakten ze hun muziekinstrument weer uit.


En kregen we in Drukkerij de Boog een mooi privé optreden van (van links naar rechts) Kati Lorand  op cello en Marion de Bock en Wim Struiksma op viool. Ze zijn alle drie lid van kamerorkest Ars Musica. We zagen Marion en Wim al eerder bij het Langste Podium in 2013 en 2014.

Op Voorburgstraat 203, bij Kula Yoga, traden piano-leerlingen op en was er een optreden van Saskia Boon en Roeland van Doesburg.


Bij Tafeldesign en Miesman Design trad onder andere Trio Vree op.


Toch in de buurt, meteen een leuke tafel uitzoeken?

De afsluiting van het festival vond plaats in en voor de Bergsingelkerk.


De kerk organiseert regelmatig culturele middagen en soms een kunstmarkt en haakte dit jaar aan bij het Langste Podium. Het was nog vóór de opening op het Eudokiaplein dat de kunstmarkt door gebiedscommissielid Ina Chabot werd geopend.

Daar exposeerden wij voor het eerst onze expositie 'Liskinderen in beeld'; van de portretten waren er al een paar te zien op de spandoeken op het Koningsveldeplein.

Op twee kamerschermen figureren 111 kinderen die we met hun favoriete voorwerp in het Liskwartier hebben geportretteerd. De expositie gaat een rondreis door Noord maken.

De kunstmarkt in de kerk.

LP's zijn - zoals we al schreven - weer helemaal hip. Voor de iets ouderen onder is de aantrekkingskracht misschien meer het wegdromen bij jeugdherinneringen.

Mandala's te koop.

En mooie schoenen.

In de voorzaal van de kerk exposeerde Barbara Obst. Zij verlote één van haar schilderijen voor een goed doel.

Buiten was er muziek van De Joekels Rotterdam.


En las dichter Jan de Bas net als tijdens het Langste Podium in 2014 voor uit eigen werk.

Ook 'huismuzikant' Ernst Vingerhoets (rechts) trad op, geaccompagneerd door Ruud Bergamin.


Nog net niet zo oud als de Hofbogen en de Bergsingelkerk: naast de kerk stond een overmaatse, 1 op 3 slurpende, meer dan 40 jaar oude 'yankenbak'. Kan eigenlijk niet meer die auto, maar zo'n nog steeds rijdend museumstuk heeft toch wel wat.

Met achter het stuur een groupie van Ernst? Nee, een actieve Noorderling die wel even wilde zitten in de Ford Continental, met een peuk en een glas wijn in de hand. Zo'n foto komt over een paar jaar niet meer door de censuur.

Het was opnieuw een gevarieerd festival. Met dank aan alle hardwerkende vrijwilligers en de Gebiedscommissie voor de financiële ondersteuning.


Foto's: Johannes Odé & Mick Otten
Tekst: Mick Otten