25 november 2015

Open Zoho: ontmoeting met ondernemers in het Zomerhofkwartier


In deze gure herfstdagen kijken wij terug naar een zonnig event in het Zomerhofkwartier in augustus: Open ZoHo.

Het wijkje tussen grofweg de Hofbogen, Heer Bokelweg, Noordsingel en Teilingerstraat noemen ze ook wel ZoHo. Een wijk vol creatieve ondernemers, makers en horeca. Op vrijdag 28 augustus is Open Zoho gehouden. Ondernemers openen voor iedereen de deuren: in de diverse verzamelgebouwen zoals het Gele Gebouw en het Gebouw (blauw/wit) presenteren ontwerpers en ondernemers hun werk.

Open Zoho begint met een wijkmenu georganiseerd door de WIJkcoöperatie. De lunch van 12 tot 14 uur kost 6 euro per persoon. Voor iedere betalende bezoeker mag een wijkbewoner uit Noord gratis mee eten.



Jan Lemmers (r) van de WIJkcoöperatie: Aan ons werd gevraagd wat onze bijdrage kon zijn aan Open ZoHo. We kozen voor een lunch als ontmoetingspunt. Ik ben heel gelukkig met de grote opkomst van buurtbewoners. 
De WIJkcoöperatie wil de basis leggen voor een netwerk in de wijk van ondernemers en bewoners om met elkaar activiteiten te ondernemen. De WIJkcoöperatie is gehuisvest in Het Gebouw in de Zomerhofstraat. Ze doen onder meer een klussendienst met vrijwilligers en catering: bewoners en ondernemers kunnen hier lunchen. Komend jaar gaan studenten van het Albeda College meedraaien.


Wim Wiegman (2e van links), maker van filmportretten van actieve mensen in Noord en organisator van de Cultuurmix in de Nieuwe Banier, is van de partij.



Het wijkteam van woningcorporatie Havensteder meldt zich aan bij Jan Lemmers.


Cultuurscout Sanne Landsdaal maakt met flyers reclame voor het weekend 24 uur Cultuur in Noord op 12 en 13 september, de Culturele Uitmarkt van Rotterdam Noord die dit jaar is gehouden in het Zomerhofkwartier.

Zij is niet de enige met flyers: Wendelien Lans van de Vrienden van de Hofpleinlijn deelt flyers uit van het Langste Podium dat de dag na Open Zoho is gehouden (zie ons bericht daarover van 22 september).


Eva Bes in gesprek met Paul Elleswijk van Havensteder. Samen met Karin Padmos is ze druk bezig hun idee voor 'GROENPOOL NOORD' in een gedegen plan om te zetten.

Ook de organisatoren van de Tegenlicht bijeenkomsten in de Nieuwe Banier zijn aanwezig.

Rock&Roll door de NAS band.



Peter van Lieshout (directeur Havensteder) en Thomas Roskam (voorzitter van de Gebiedscommissie) krijgen - na hun toespraken over de positieve ontwikkelingen wat betreft ondernemerschap in het Zomerhofkwartier - geprinte tassen aangeboden die bij zeefdrukbedrijf Mesh gedrukt zijn.


Ook de NAS (Nico Adriaans Stichting) om de hoek houdt open huis.

De opkomst is groot: beleidsmakers, ondernemers en bewoners ontmoeten elkaar. Rabobank rayondirecteur Ronald van Raaij aan tafel met Havensteders Paul Elleswijk en Marc van der Velde.

Van links naar rechts met elkaar in gesprek: Monique Ravensberg (illustrator en auteur), Klaas van der Burg (Dam, de alternatieve munt), Ellen Scholl (Nieuwe Banier, Tegenlicht) en Martha Harel (Martha's B&B).


In het Gele Gebouw worden bezoekers geïnformeerd over de Dam, de alternatieve munt:
Dam is een online handelsplatform en biedt ondernemende Rotterdammers een harmonieus en duurzaam alternatief voor de euro. Dammers verlenen elkaar renteloos krediet en hebben daardoor meer te besteden. De alternatieve munt zorgt voor meer zelfstandigheid, omzet en welvaart. Dam is het signaal dat het anders kan.

Rogier Janssen en Alex Jager van architectenbureau van JagerJanssen, ontwerpers van de renovatie van Station Bergweg in gesprek met Paul Elleswijk. Paul zet zich al geruime tijd actief in voor het aantrekken van ondernemers in het Zomerhofkwartier.


Gin Tonic, de zomerdrank van 2015.


Hoe bouw je van oude kasten een bar?

Open Rotterdam interviewt bezoekers van Open ZoHo. Ons is verteld dat Open Rotterdam meer  reportages in Noord komt maken, nu Cineac Noord aan het eind van het jaar wordt opgeheven, omdat zij geen subsidie meer krijgen.

ZoHo wil letterlijk prominenter in beeld komen en zamelt daarvoor gelden in voor naamborden op Het Gebouw aan de Zomerhofstraat.


Op de begane grond van het Gele Gebouw exposeren verschillende kunstenaars en ondernemers hun werk.

Buurtbewoner en architect Raymond ven den Broek.


Annelotte Vos van Sotine Jewelry presenteert haar sieraden.

Theo Coskun laat zich filmen.

Jessica en Alexandra van Gather + Grow Studio hebben een string garden gemaakt met draden waaraan drankjes met bloemen en kruiden hangen. Gather + Grow studio and kitchen is een culinaire werkplaats op de tweede verdieping van Katshoek, a place to work, experiment, meet other creatives, share skills and built a professional network.


Het bedrijf Masters that Matter demonstreert het recyclen van plastics.





Kan je het nog, trompetteren op een grasspriet?

De Viltmannen demonstreren de bewerkelijke vervaardiging van vilt.



Om vilt te maken worden diverse lagen op elkaar aangebracht die met zeep, warm water en drukwerk worden behandeld, steeds maar weer. Al de lucht moet eruit. Het materiaal wordt 70 procent kleiner.


The Saloon organiseert een schattentocht voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Op vijf locaties  zijn vijf kunstwerken opgesteld. Als je ze allemaal gevonden hebt, wacht je een traktatie op de High Tea.
The Saloon wil met haar projecten creatieve professionals en bewoners met elkaar verbinden.








Voor de high tea zijn mooi vormgegeven lekkernijen klaargemaakt.




Uiteraard is ook Scrap open, dat sinds dit jaar in Het (blauw/witte) Gebouw is gehuisvest.




Genoeg bijzondere restmaterialen waarmee je iets moois kan maken.


In de werkruimte van de Mesh Print Club maken kunstenaars als Claudia de Bel hun ontwerpen.






Gijs van der Kleij van Hofbogen BV vertelt over de start van de renovatie van de gevels van de Hofbogen vanaf de Heer Bokelweg tot aan de Teilingerstraat.

Vanuit een tot huiskamer omgebouwde brandweerwagen uit het Duitse Betteldorf klinkt 80- en 90-er jaren muziek.

Eind van de middag staat Fahima met andere vrijwilligers van de WIJkcoöperatie achter de barbecue. Een walm van geroosterd vlees trekt door de Zomerhofstraat.



Om de hoek in de tuin voor Gare du Nord kon je terecht voor vega burgers. Van de making of Gare du Nord maakten wij een uitgebreide reportage.



Hans Kervezee van Gare du Nord heeft twee populaire dj's gearrangeerd.



Dat trekt weer heel ander en jonger publiek.

Het groene veld wordt overspoeld met honderden hipsters die lekker socialisen.


Mannen van NAS kijken geamuseerd toe.

Aan het eind van de middag is er nog volop lekkers te eten: Paul deelt uit.

Onlangs heeft Paul verschillende projecten gepresenteerd voor nieuwe ontwikkelingen in het Zomerhofkwartier. Ambitieuze projecten die we zullen gaan volgen.







Al eerder hebben wij aandacht besteed aan het Zomerhofkwartier. Op 26 juni 2014 zette het Zomerhofkwartier zich op de kaart met de manifestatie 'Ik ben ZoHo'. Wij maakten daarvan een uitgebreide reportage: Verbinden van wonen en werken in het Zomerhofkwartier.


Foto's: Johannes Odé en Mick Otten
Tekst: Johannes Odé